Slaný závin ze zeleniny
Suroviny
- 250 g Tažené těsto
- 150 g Máslo čerstvé
- 50 g Šunka dušená
- 60 g Celer řapíkatý
- 120 g Mrkev kořen
- 100 g Brokolice
- 80 g Cuketa
- 60 g Šalotka
- 80 g Žampiony čerstvé
- 10 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 30 ml Olej olivový
- 1 ks Bujón zeleninový
- 1 špetka Tymián čerstvý
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Sůl
- 1 stroužek Česnek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 414 kcal
- Sacharidy 11 g
- Tuky 109 g
- Sodík 83 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 51.3 mg
- Draslík 290.3 mg
- Vláknina 4656.8 mg
- Vitamín A 4656.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 28.5 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 42.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Zeleninu očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kousky. Česnek a šalotku zbavíme slupek a nasekáme nadrobno. Žampiony očistíme a rozčtvrtíme.
-
2
Olej rozpálíme, přidáme zeleninu, česnek s šalotku, necháme krátce orestovat. Odstavíme z plotny dřív, než zelenina pustí šťávu. Vmícháme rozdrobený bujón a hladkou mouku, opepříme a posypeme tymiánem. Necháme zapéct při 180°C 10 minut, poté vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.
-
3
První plát těsta rozprostřeme na čistou utěrku, potřeme máslem a překryjeme dalším plátem. Postup opakujeme do spotřebování všech plátů. Navrch dáme šunku, zeleninu a závin pečlivě srolujeme, okraje dobře založíme.
-
4
Závin přendáme na papírem vyložený plech, potřeme rozpuštěným máslem a necháme péct při 180°C 30 minut.