Dort s brokolicí a květákem
Suroviny
- 100 g Brokolice
- 100 g Květák
- 75 g Sýr Čedar
- 175 g Mouka pšeničná hladká
- 500 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Tymián sušený
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 ks Cibule
- 1 špetka Sůl
- 1.25 dl Mléko polotučné
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 6 polévková lžíce Tuk
- 6 polévková lžíce Vývar zeleninový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 307 kcal
- Sacharidy 20 g
- Tuky 23 g
- Sodík 144 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 30.2 mg
- Draslík 114.9 mg
- Vláknina 1868.3 mg
- Vitamín A 1868.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 18.5 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vysypeme sůl a téměř všechnu mouku do misky. Přidáme mletou papriku, tymián a utřeme s tukem. Vmícháme 3 polévkové lžíce vody a vypracujeme těsto. Vyválíme ho na zbytkem mouky pomoučněném válu a přendáme do formy o průměru 18cm. Těsto obložíme pergamenovým papírem. Na papír vysypeme hrst keramzitových kuliček jako zátěž a necháme péct v předehřáté troubě 15 minut při 190 stupních. Odstraníme papír s kuličkami a formu s těstem dáme do trouby ještě na 5 minut.
-
2
V pánvi uvaříme růžičky květáku, brokolice a cibuli v mírně osolené vodě 12 minut. Poté necháme okapat a dáme stranou.
-
3
V pánvi rozpustíme máslo. Přidáme mouku a vaříme za stálého míchání asi minutu. Sundáme z ohně, vmícháme mléko a vývar a vrátíme na oheň. Přivedeme k varu, přidáme 50g sýra a osolíme a opepříme.
-
4
Lžící přemístíme květák, cibuli a brokolici na dortový korpus, přelijeme čedarovou omáčkou a posypeme nastrouhaným zbylým sýrem. Dáme na 10 minut do trouby a pečeme, než sýr začne bublat.
-
5
Ihned podáváme posypané mletou paprikou.