Chléb z pohankové mouky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 120 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 50 g Máslo čerstvé
  • 500 g Mouka pohanková
  • 15 g Sůl
  • 15 g Tuk
  • 50 g Droždí
  • 300 g Mouka pšeničná hladká
  • 300 ml Voda pitná
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Cukr moučkový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 578 kcal
  • Sacharidy 100 g
  • Tuky 12 g
  • Sodík 1288 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 1 g
  • Cholesterol 53.3 mg
  • Draslík 229.8 mg
  • Vláknina 500 mg
  • Vitamín A 500 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 11 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do hrníčku rozdrobíme droždí, zalijeme troškou horké vody, přidáme špetku cukru, špetku hladké mouky a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Do mísy nasypeme pohankovou mouku, osolíme, zalijeme vroucí vodou, promícháme a necháme vychladnout. K vychladlé mouce přidáme rozpuštěné máslo, přisypeme hladkou mouku, přilijeme kvásek a vypracujeme těsto, které necháme vykynout. Těsto znovu prohněteme a opět necháme 20 minut kynout.

  • 2

    Pekáček vymažeme tukem, vložíme do něj těsto, necháme ještě pár minut kynout, pak ho pomažeme rozkvedlaným vejcem a dáme péct. Pečeme ve vyhřáté troubě při střední teplotě asi 50 minut.

  • 3

    Chléb vyndáme, necháme vychladnout a používáme jako běžný pšeničný chléb.

Komentáře k receptu