Chléb z pohankové mouky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 578 kcal
- Sacharidy 100 g
- Tuky 12 g
- Sodík 1288 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 1 g
- Cholesterol 53.3 mg
- Draslík 229.8 mg
- Vláknina 500 mg
- Vitamín A 500 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do hrníčku rozdrobíme droždí, zalijeme troškou horké vody, přidáme špetku cukru, špetku hladké mouky a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Do mísy nasypeme pohankovou mouku, osolíme, zalijeme vroucí vodou, promícháme a necháme vychladnout. K vychladlé mouce přidáme rozpuštěné máslo, přisypeme hladkou mouku, přilijeme kvásek a vypracujeme těsto, které necháme vykynout. Těsto znovu prohněteme a opět necháme 20 minut kynout.
-
2
Pekáček vymažeme tukem, vložíme do něj těsto, necháme ještě pár minut kynout, pak ho pomažeme rozkvedlaným vejcem a dáme péct. Pečeme ve vyhřáté troubě při střední teplotě asi 50 minut.
-
3
Chléb vyndáme, necháme vychladnout a používáme jako běžný pšeničný chléb.