Grilovaná makrela
Suroviny
- 400 g Meruňky kompot
- 1 kávová lžička Zázvor mletý
- 0.25 kávová lžička Tabasco
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 4 ks Makrela obecná
- 1 stroužek Česnek
- 3 polévková lžíce Cukr třtinový
- 3 polévková lžíce Worcester (worcesterská omáčka)
- 3 polévková lžíce Omáčka sójová
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
- 0.07 polévková lžíce Tuk
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 738 kcal
- Sacharidy 27 g
- Tuky 40 g
- Sodík 252 mg
- Bílkoviny 70 g
- Uhlovodany 25 g
- Cholesterol 240.3 mg
- Draslík 82.5 mg
- Vláknina 4562.3 mg
- Vitamín A 4562.3 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.1 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vykucháme a očistíme makrely. Oddělíme hlavy a vložíme ryby do mělké mísy.
-
2
Necháme okapat meruňky, šťávu uschováme na později. Polovinu množství meruněk nasekáme a dáme stranou. Zbytek meruněk dáme do mixéru s worcesterem, cukrem, rajčatovým protlakem, sójovou omáčkou, tabaskem, zázvorem, česnekem a rozmixujeme dohladka.
-
3
Omáčkou přelijeme ryby a několikrát obrátíme, aby se dobře obalily. Necháme v lednici, dokud nebudeme ryby potřebovat.
-
4
Na grilu makrely grilujeme na mřížce, kterou pomažeme tukem. Grilujeme 7 minut a jednou obrátíme.
-
5
Do pánve nalijeme zbývající marinádu, přidáme zbytek meruněk a polovinu uschované meruňkové šťávy a uvedeme do varu. Povaříme 2 minuty.
-
6
Makrely podáváme s meruňkovou omáčkou.