Valašská skopová kýta
Suroviny
- 80 g Anglická slanina
- 5 ks Jalovec
- 4 ks Šalotka
- 6 stroužek Česnek
- 1.4 l Voda pitná
- 1 kg Skopová kýta
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 2 polévková lžíce Saturejka
- 4.5 polévková lžíce Pepř 4 barev
- 3 polévková lžíce Sádlo vepřové škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 655 kcal
- Sacharidy 42 g
- Tuky 39 g
- Sodík 357 mg
- Bílkoviny 36 g
- Uhlovodany 42 g
- Cholesterol 10.9 mg
- Draslík 557.9 mg
- Vláknina 7298.8 mg
- Vitamín A 7298.8 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 15 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Skopovou kýtu odblaníme, odkrojíme všechen viditelný tuk, maso omyjeme odvarem ze saturejky a osušíme. Česnek oloupeme a rozkrájíme na poloviny. Slaninu pokrájíme na hranolky. Maso propícháme česnekem i slaninou, osolíme, posypeme drceným jalovcem a čerstvě pomletým pepřem 4 barev. Necháme 6 hodin odležet.
-
2
Šalotku očistíme a drobně pokrájíme. V pekáči rozpálíme sádlo, cibuli zpěníme, položíme na ni maso, které i s šalotkou restujeme z každé strany dozlatova.
-
3
K masu přilijeme vodu, pekáč zakryjeme poklicí a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme přibližně 1 hodinu. Během pečení maso otáčíme a poléváme výpekem.
-
4
Měkké upečené maso vyjmeme z pekáče, výpek posypeme hladkou moukou, promícháme, případně dochutíme solí a chvíli vaříme.
-
5
Maso pokrájíme a horké podáváme.