Jablkovec s ořechy a rozinkami
Suroviny
- 40 g Hrozinky
- 500 g Jablka
- 60 g Máslo čerstvé
- 30 g Ořechy vlašské
- 300 g Žemle tuková
- 20 g Strouhanka
- 60 g Cukr moučkový
- 200 g Cukr moučkový
- 3 ks Vaječný bílek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Skořice mletá
- 0.125 l Mléko plnotučné
- 0.5 l Mléko plnotučné
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 704 kcal
- Sacharidy 117 g
- Tuky 21 g
- Sodík 86 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 75 g
- Cholesterol 76 mg
- Draslík 253.2 mg
- Vláknina 5419.9 mg
- Vitamín A 5419.9 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.9 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 789.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Housky nakrájíme na plátky a navlhčíme mlékem. Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Poté do ní klademe postupně vrstvu housek, vrstvu na plátky nakrájených jablek, posypeme cukrem smíchaným se skořicí, rozinkami a sekanými oříšky. Tento postup ještě jednou zopakujeme, navrch poklademe opět housku, pokapeme máslem a zalijeme mlékem, v němž rozšleháme vejce.
-
2
Pečeme ve středně vyhřáté troubě cca 45 min. Před podáváním dozdobíme sněhovým krémem.
-
3
Krém:
-
4
Z bílků ušleháme tuhý sníh, do něj postupně po lžičkách zašleháme 50 g cukru a poté zbytek cukru vmícháme vařečkou. Rozetřeme na jablkovec a v rozpálené troubě necháme cca 2 min. zrůžovět.