Krkonošské kyselo s čerstvými houbami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Brambory
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 150 g Houby čerstvé
  • 200 g Chlebový kvásek
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Kmín celý
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 l Voda pitná
  • 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 319 kcal
  • Sacharidy 22 g
  • Tuky 22 g
  • Sodík 267 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 21 g
  • Cholesterol 165.2 mg
  • Draslík 801.6 mg
  • Vláknina 9850 mg
  • Vitamín A 9850 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 16.2 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 21.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyté brambory ve slupce uvaříme doměkka. Vaříme je asi 25-30 minut. Pak je oloupeme. Očištěné a omyté houby pokrájíme na plátky. Oloupanou cibuli drobně nakrájíme a v pánvi na másle (2 lžíce) ji osmažíme dozlatova. Cibulku vyjmeme z pánve, přidáme do té samé pánve 2 lžíce másla, na kterém usmažíme vajíčka. Dáme pozor, aby nebyly velmi husté.

  • 2

    Chlebový kvas dáme do hrnce, přilijeme 1 litr vody, metličkou kvas rozšleháme, osolíme, přidáme kmín, pepř, pokrájené houby a pomalu vaříme 30 minut.

  • 3

    Pak do polévky přimícháme usmaženou cibuli, vajíčka, smetanu, vše dobře promícháme, ještě chvíli povaříme (asi 5 minut) a dochutíme solí.

  • 4

    Na talíře dáme pokrájené uvařené brambory, zalijeme je kyselem a podáváme.

Komentáře k receptu