Gratinované brambory s česnekem a ementálem

Hodnocení 4x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 200 g Sýr Ementál (Primátor)
  • 600 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 0.5 kávová lžička Petržel - nať
  • 3 špetka Sůl
  • 2 špetka Kmín drcený
  • 4 stroužek Česnek
  • 1.5 l Voda pitná
  • 1 kg Brambory
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 580 kcal
  • Sacharidy 26 g
  • Tuky 46 g
  • Sodík 144 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 22 g
  • Cholesterol 144 mg
  • Draslík 704.3 mg
  • Vláknina 8501.3 mg
  • Vitamín A 8501.3 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 20.4 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 9.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Brambory uvaříme ve slupce, necháme zchladnout, nakrájíme na plátky o síle asi půl centimetru. Ve smetaně rozšleháme česnek utřený se solí, sušenou petrželovou nať a kmín. Pekáč vytřeme máslem, vyložíme vrstvou brambor, zalijeme částí smetany, poklademe další vrstvou brambor a poslední vrstvu přelijeme zbylou smetanou a zasypeme ustrouhaným sýrem.

  • 2

    Pekáč vložíme do předehřáté trouby a pečeme, dokud sýr nezezlátne.

Komentáře k receptu