Zákusky s kořenovou zeleninou
Suroviny
- 225 g Brambory
- 350 g Celer bulvový
- 25 g Máslo čerstvé
- 225 g Mrkev kořen
- 1 kávová lžička Med včelí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Paprika oranžová
- 1 ks Paprika žlutá
- 1 ks Paprika červená
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- 1 polévková lžíce Olej rostlinný
- 2 polévková lžíce Ocet vinný červený
- 1 polévková lžíce Hořčice francouzská
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 232 kcal
- Sacharidy 22 g
- Tuky 143 g
- Sodík 156 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 68.8 mg
- Draslík 563.9 mg
- Vláknina 10865 mg
- Vitamín A 10865 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 64.8 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dáme na plech papriky a pečeme v předehřáté troubě 35 minut při teplotě 190 stupňů. Obrátíme je po 20 minutách. Přikryjeme kusem látky a necháme vychladnout 10 minut. Z paprik odstraníme slupku, rozkrojíme na půl a zbavíme semínek. Pokrájíme na proužky a vložíme do mísy.
-
2
Do uzavíratelné lahvičky dáme vinný ocet, olej, hořčici, sůl, pepř a med. Vše dobře promícháme. Obsah nalijeme na papriky a necháme marinovat 2 hodiny.
-
3
Do mísy dáme nastrouhané brambory, mrkev a celer, přidáme citronovou šťávu a česnek. Máme podklad. Přidáme rozpuštěné máslo a vejce. Směs rozdělíme na 8 dílů a přendáme na plech vyložený pergamenovým papírem. Zformujeme z každého dílu placičku o průměru 10 cm. Potřeme olejem.
-
4
Pečeme v předehřáté troubě 30 minut, dokud nejsou zlatavé a křupavé. V pánvi prohřejeme 3 minuty papriky.
-
5
Lžící dáme na každé kolečko papriky a ozdobíme petrželkou.
-
6
Podáváme teplé.