Perníkové sušenky
Suroviny
- 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 175 g Cukr krupice
- 100 g Med včelí
- 125 g Máslo čerstvé
- 125 g Mandle mleté
- 2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 4 kávová lžička Mléko polotučné
- 2 kávová lžička Zázvor mletý
- 0.5 kávová lžička Tresť vanilková
- 0.5 kávová lžička Koření perníkové
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vaječný bílek slepičí
- 1 hrst Ořechy vlašské
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 402 kcal
- Sacharidy 47 g
- Tuky 21 g
- Sodík 11 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 28 g
- Cholesterol 52.1 mg
- Draslík 188.8 mg
- Vláknina 4372.2 mg
- Vitamín A 4372.2 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.2 mg
- Vitamín E 3.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V míse promícháme mouku s práškem do pečiva, přidáme cukr, vanilkovou tresť, koření, med, žloutek, mléko, máslo a mleté mandle. Vařečkou nebo hnětačem zpracujeme měkké těsto.
-
2
Na pracovní ploše z těsta vyválíme plát silný asi 5mm. Vykrajujeme různé tvary sušenek, urovnáme je na plech, potřeme rozšlehaným bílkem a posypeme nasekanými oříšky.
-
3
Perníčky pečeme ve středně vyhřáté troubě 8-10 minut. Po upečení necháme na plechu asi 5 minut prochladnout.