Ostrá polévka čočková s mrkví
Suroviny
- 125 g Čočka červená
- 350 g Mrkev kořen
- 250 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 1 kávová lžička Kmín mletý
- 1 kávová lžička Koriandr mletý
- 0.5 kávová lžička Kurkuma
- 2 ks Cibule
- 1 ks Chilli paprička
- 1 špetka Sůl
- 2 stroužek Česnek
- 1.2 l Vývar zeleninový
- 3 dl Mléko nízkotučné
- 2 polévková lžíce Olej rostlinný
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- 2 polévková lžíce Koriandr čerstvý
- 2 polévková lžíce Jogurt bílý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 284 kcal
- Sacharidy 41 g
- Tuky 142 g
- Sodík 1039 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 34 g
- Cholesterol 3.9 mg
- Draslík 571 mg
- Vláknina 14061.2 mg
- Vitamín A 14061.2 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 24.5 mg
- Vitamín E 2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do cedníku nasypeme čočku a propláchneme studenou vodou, necháme okapat a nasypeme ji do pánve, zalijeme 8,5 dl zeleninového vývaru, přidáme nakrájenou cibuli, mrkev, česnek a rajčata. Uvedeme do varu a vaříme 30 minut pod pokličkou.
-
2
V pánvi rozehřejeme olej, přidáme koriandr, kmín, chilli a kurkumu, smažíme minutu. Sundáme pánev z ohně, přidáme do ní citronovou šťávu a sůl dle chuti.
-
3
Polévku rozmixujeme, dáme zpět do pánve, přidáme osmaženou směs koření a zbývající 3,5 dl vývaru, necháme 10 minut povařit. Přidáme mléko, vmícháme nasekanou nať koriandru a polévku prohřejeme. Podáváme horkou s trochou jogurtu.