Špenátový nákyp se žampiony

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Máslo čerstvé
  • 80 g Sýr Ementál (Primátor)
  • 10 g Sůl
  • 60 g Žampiony čerstvé
  • 250 g Špenát listový čerstvý
  • 150 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 150 ml Bešamel
  • 3 ks Vejce slepičí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 356 kcal
  • Sacharidy 9 g
  • Tuky 29 g
  • Sodík 1213 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 7 g
  • Cholesterol 234.6 mg
  • Draslík 513.4 mg
  • Vláknina 3200 mg
  • Vitamín A 3200 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 18.2 mg
  • Vitamín E 1.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 54.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Špenátové listy přebereme, povadlé vyhodíme. Zdravé listy posekáme nadrobno, žampiony nakrájíme na plátky, z bílků vyšleháme sníh.

  • 2

    V pánvi rozpustíme kousek másla, přisypeme špenát, žampiony, podusíme, zalijeme smetanou, bešamelem a vaříme, dokud tekutina nezhoustne. Stáhneme z ohně, vmícháme žloutky, strouhaný sýr a do chladnoucí hmoty opatrně přimícháme sníh z bílků. Podle chuti osolíme.

  • 3

    Formu vymažeme máslem, vložíme do ní těsto, povrch pokapeme máslem a dáme do předehřáté trouby. Pečeme 35 minut.

Komentáře k receptu