Kuřecí soté na jehle s omáčkami
Suroviny
- 25 g Cukr třtinový
- 400 g Kuřecí prsa
- 80 g Omáčka sójová
- 25 g Sardelová pasta
- 5 g Sůl
- 25 g Cukr krupice
- 3 g Cukr vanilka
- 80 g Olej rostlinný
- 50 g Omáčka Tahini
- 25 g Pepř červený celý
- 120 g Arašídy
- 25 g Paprikový protlak
- 200 ml Voda pitná
- 50 ml Víno portské
- 25 ml Citronová šťáva
- 50 ml Olej sezamový
- 2 ks Šalotka
- 1 ks Chilli paprička
- 1 stroužek Česnek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 831 kcal
- Sacharidy 43 g
- Tuky 59 g
- Sodík 632 mg
- Bílkoviny 36 g
- Uhlovodany 42 g
- Cholesterol 64 mg
- Draslík 873 mg
- Vláknina 11240 mg
- Vitamín A 11240 mg
- Vitamín B6 1.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 19.6 mg
- Vitamín E 6.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme marinádu ze 2 lžic sójové omáčky, vína, sezamového oleje, třtinového cukru a pepře. Z masa nakrájíme kostky, promícháme s marinádou, přikryjeme a marinujeme v chladu 1-2 dny. Rozehřejeme lžíci oleje a podusíme na něm najemno nakrájenou šalotku, česnek a chilli papričku. Osolíme. Na jiné pánvi opražíme na 1 lžíci rozehřátého oleje arašídy a rozmixujeme je.
-
2
K šalotce přilijeme 200 ml vody. Jakmile se voda začne vařit, přidáme arašídy, sardelovou pastu, citronovou šťávu a cukr. Podle potřeby osolíme. Chvíli redukujeme.
-
3
Maso napícháme na špízy a osmažíme v pánvi po všech stranách na troše rozehřátého oleje.
-
4
Zbývající sójovou omáčku rozmícháme se sezamovou a paprikovou pastou. Osladíme a též podáváme ke špízu.