Mořský jazyk se žampiony
Suroviny
- 600 g Brambory pečené
- 50 g Cibule
- 100 g Máslo čerstvé
- 12 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 80 g Žampiony čerstvé
- 600 g Mořský jazyk
- 10 g Petržel kudrnka
- 100 ml Víno bílé
- 100 ml Voda pitná
- 25 ml Citronová šťáva
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 špetka Pepř černý mletý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 708 kcal
- Sacharidy 75 g
- Tuky 27 g
- Sodík 359 mg
- Bílkoviny 38 g
- Uhlovodany 73 g
- Cholesterol 287.1 mg
- Draslík 1540.5 mg
- Vláknina 25008.5 mg
- Vitamín A 25008.5 mg
- Vitamín B6 1.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 30.3 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 39.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rybu pečlivě očistíme, černou kůži odřízneme a bílou zbavíme šupin. Hlavu šikmo uřízneme a rybu naporcujeme.
-
2
Pekáč vymažeme silnou vrstvou másla, přisypeme nadrobno pokrájenou cibuli, posekanou petrželku, vložíme porce ryby, osolíme, opeříme, podlijeme vínem a vodou, zakapeme citronovou šťávou, pekáč zakryjeme a dáme zapéct. Pečeme asi 20 minut.
-
3
Rybu vyjmeme z pekáče a upravíme na talíře. Do výpeku v pekáči přidáme 1 lžíci másla, 1 lžičku mouky, plátky žampionů, povaříme ještě 8 minut a stáhneme z ohně. Do omáčky opatrně vmícháme 2 žloutky a vzniklou omáčkou přelijeme porce ryby. Vhodnou přílohou jsou pečené brambory.