Čokoládový koláč se smetanou a mandlemi
Suroviny
- 100 g Cukr třtinový
- 350 g Čokoláda hořká
- 90 g Mandle
- 120 g Máslo čerstvé
- 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 25 g Cukr krupice
- 150 ml Mléko plnotučné
- 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 30 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Kakao - prášek
- 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 3 ks Vejce slepičí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 667 kcal
- Sacharidy 65 g
- Tuky 41 g
- Sodík 45 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 45 g
- Cholesterol 136 mg
- Draslík 398.8 mg
- Vláknina 10622 mg
- Vitamín A 10622 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 3.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 137.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Smícháme mouku, kypřicí prášek, máslo, cukr krupici, jeden žloutek a vodu a vypracujeme těsto. To uložíme zabalené na půl hodiny do chladničky.
-
2
Pak ho vyválíme na placku, vložíme ho do formy na koláč, dno propícháme vidličkou, na těsto položíme pečící papír a zátěž /např. fazole, čočku atd./. Pečeme ho 15 minut, pak odstraníme papír a zátěž.
-
3
Smetanu přivedeme k varu s mlékem, vmícháme 230 g čokolády, odstavíme z varu a až se čokoláda rozpustí, přidáme dvě rozšlehaná vejce a směs nalijeme do korpusu.
-
4
Koláč pečeme 15 minut a hodinu ho necháme chladnout.
-
5
Nakonec rozmixujeme cukr, mandle, zbytek čokolády a s kakaem je posypeme na koláč.