Čokoládový koláč se smetanou a mandlemi

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 100 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 100 g Cukr třtinový
  • 350 g Čokoláda hořká
  • 90 g Mandle
  • 120 g Máslo čerstvé
  • 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 25 g Cukr krupice
  • 150 ml Mléko plnotučné
  • 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 30 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Kakao - prášek
  • 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 3 ks Vejce slepičí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 667 kcal
  • Sacharidy 65 g
  • Tuky 41 g
  • Sodík 45 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 45 g
  • Cholesterol 136 mg
  • Draslík 398.8 mg
  • Vláknina 10622 mg
  • Vitamín A 10622 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 3.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 137.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Smícháme mouku, kypřicí prášek, máslo, cukr krupici, jeden žloutek a vodu a vypracujeme těsto. To uložíme zabalené na půl hodiny do chladničky.

  • 2

    Pak ho vyválíme na placku, vložíme ho do formy na koláč, dno propícháme vidličkou, na těsto položíme pečící papír a zátěž /např. fazole, čočku atd./. Pečeme ho 15 minut, pak odstraníme papír a zátěž.

  • 3

    Smetanu přivedeme k varu s mlékem, vmícháme 230 g čokolády, odstavíme z varu a až se čokoláda rozpustí, přidáme dvě rozšlehaná vejce a směs nalijeme do korpusu.

  • 4

    Koláč pečeme 15 minut a hodinu ho necháme chladnout.

  • 5

    Nakonec rozmixujeme cukr, mandle, zbytek čokolády a s kakaem je posypeme na koláč.

Komentáře k receptu