Omáčka z rajčat se slaninou
Suroviny
- 50 g Cibule
- 1 g Paprika mletá sladká
- 200 g Anglická slanina
- 50 g Pórek
- 50 g Celer bulvový
- 50 g Mrkev kořen
- 500 g Rajčata
- 1 g Tymián sušený
- 50 g Máslo čerstvé
- 1 g Sůl
- 1 g Pepř černý mletý
- 600 g Protlak rajčatový
- 2 stroužek Česnek
- 5 l Vývar zeleninový
- 6 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1285 kcal
- Sacharidy 143 g
- Tuky 65 g
- Sodík 6371 mg
- Bílkoviny 39 g
- Uhlovodany 105 g
- Cholesterol 71.5 mg
- Draslík 2169.6 mg
- Vláknina 28326 mg
- Vitamín A 28326 mg
- Vitamín B6 1.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 94.8 mg
- Vitamín E 10.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 21.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na kostičky nakrájenou slaninu vložíme do hrnce a orestujeme. Jakmile slanina pustí tuk, přisypeme k ní rajčata zbavená slupek a zrníček. K rajčatům a slanině ještě přimícháme na kostičky nakrájenou mrkev, cibuli, celer a pórek. Vše promícháme a zahustíme rajčatovým protlakem. Celou směs zalijeme vývarem. Nakonec dochutíme česnekem a tymiánem.
-
2
Směs vaříme tak dlouho, dokud se přebytečná tekutina neodpaří. Jakmile v hrnci zůstane asi 1 litr zeleninové směsi, můžeme ji propasírovat přes síto.
-
3
Omáčku nakonec zahustíme jíškou, kterou připravíme takto: Do rozpuštěného másla postupně přidáváme mouku a mícháme, než jíška zrůžoví. Hotovou jíšku promícháme s horkou omáčkou. Celou omáčku ještě chvíli povaříme a ochutíme pepřem, solí a mletou paprikou.