Závin s jablky
Suroviny
- 85 g Hrozinky
- 100 g Cukr krupice
- 30 g Strouhanka
- 55 g Ořechy vlašské
- 170 g Máslo čerstvé
- 500 g Listové těsto
- 1 kávová lžička Skořice mletá
- 1 kávová lžička Citronová kůra
- 8 ks Jablka
- 3 polévková lžíce Cukr moučkový
- 2 polévková lžíce Rum
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 909 kcal
- Sacharidy 105 g
- Tuky 54 g
- Sodík 39 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 75 g
- Cholesterol 59 mg
- Draslík 441.6 mg
- Vláknina 15417 mg
- Vitamín A 15417 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 14.4 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 32.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Plech vyložíme pečícím papírem.
-
2
Hrozinky namočíme do rumu.
-
3
Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a pokrájíme na tenké plátky. V míse plátky smícháme se skořicí, cukrem, strouhanou citronovou kůrou a šťávou. Poté vmícháme hrozinky a posekané ořechy.
-
4
Troubu si předehřejeme na 190°C.
-
5
Na mírně pomoučeném vále rozválíme těsto do tvaru obdélníku. Potřeme je rozpuštěným máslem a posypeme strouhankou, lžící poklademe těsto jablkovou směsí a srolujeme. Závin položíme na plech švem dolů, aby se nám při pečení nerozevřel.
-
6
V předehřáté troubě pečeme asi čtyřicet pět minut. Hotový závin posypeme moučkovým cukrem. Můžeme závin podávat teplý i studený.