Středomořský bochník
Suroviny
- 150 g Rajčata sušená sterilovaná
- 80 g Sýr Feta
- 400 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 100 g Olivy černé
- 200 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Oregano sušené
- 1 balení Droždí sušené
- 1 polévková lžíce Koriandr čerstvý
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 352 kcal
- Sacharidy 56 g
- Tuky 10 g
- Sodík 401 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 4.5 mg
- Draslík 406.1 mg
- Vláknina 8793.7 mg
- Vitamín A 8793.7 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 25.6 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V míse smícháme mouku, droždí, koriandr, oregano a sůl. Uprostřed utvoříme důlek, do kterého pomalu nalijeme olivový olej a většinu vody. Zpracujeme v hladké těsto. Podle potřeby přidáváme vodu.
-
2
Těsto vyklopíme na pomoučněný vál a hněteme alespoň 10 minut. Postupně do těsta zapracováváme nakrájená rajčata, na kostky pokrájený sýr feta a na plátky rozkrájené černé olivy bez pecek.
-
3
Z těsta vytvoříme kouli, kterou vložíme do mísy vytřené olejem a obrátíme ji. Mísu s těstem přikryjeme a necháme kynout tak dlouho, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
-
4
Vykynuté těsto vyklopíme na mírně pomoučněný vál, důkladně prohněteme a opět vytvoříme kouli. Položíme na pomoučněný pečící plech, přikryjeme utěrkou a opět necháme kynout tak dlouho, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
-
5
Po vykynutí posypeme bochník moukou, uděláme do něj tři mělké zářezy a pečeme v předehřáté troubě na 230 °C asi 20 minut.
-
6
Dobře upečený chléb zní po zaťukání na spodní stranu dutě. Dobře uzavřený vydrží 3 dny.