Chleba s olivami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 250 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 115 g Olivy nakládané
  • 170 g Mouka pšeničná celozrnná
  • 400 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 80 g Mouka kukuřičná
  • 450 ml Voda pitná
  • 4 kávová lžička Droždí sušené
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 2 kávová lžička Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 326 kcal
  • Sacharidy 61 g
  • Tuky 4 g
  • Sodík 421 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 10 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 34.2 mg
  • Vláknina 9405.3 mg
  • Vitamín A 9405.3 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Připravíme si plech, který vymažeme tukem a posypeme lžící kukuřičné mouky.

  • 2

    V misce smícháme vlažnou vodu s droždím a necháme asi pět minut odstát. Poté do misky prosijeme dvě stě dvacet gramů hladké mouky a směs necháme zhruba hodinu kynout.

  • 3

    Do mísy prosejeme všechny zbývající mouky se solí, přidáme olivový olej, droždí a směs řádně promícháme. Na pomoučeném vále vypracujeme těsto dohladka a na teplém místě necháme v míse asi hodinu a půl kynout. Do vykynutého těsta vmícháme vypeckované a rozpůlené zelené i černé olivy, dáme na vysypaný plech a necháme opět vzejít. Do trouby předehřáté na 220°C dáme na dno pekáček s vodou, do bochníků uděláme nožem zářezy a pečeme asi dvacet minut, poté teplotu snížíme na 190°C a chleby pečeme asi půl hodiny dokud nezezlátnou. Na mřížce necháme chleby vychladnout.

Komentáře k receptu