Smažené cukety

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 30 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 900 g Cuketa
  • 150 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Sůl mořská
  • 2 ks Cibule
  • 1 špetka Pepř cayenský
  • 0.28 dl Olej rostlinný
  • 5 polévková lžíce Škrob jemný kukuřičný gustin
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 165 kcal
  • Sacharidy 12 g
  • Tuky 8 g
  • Sodík 707 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 12 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 661.3 mg
  • Vláknina 6227.2 mg
  • Vitamín A 6227.2 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 44 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do mísy prosejeme kukuřičný škrob, přidáme sůl a cayenský pepř. Uprostřed vytvoříme důlek, nalijeme do něj vodu a spolu se škrobem promícháme, dokud nám nevznikne řídké těstíčko. Nevadí, jestliže v něm bude několik hrudek. Těstíčko na 20 minut odložíme.

  • 2

    Cukety nakrájíme na 5 mm silná kolečka. Na pánvi nebo ve fritéze zahřejeme vysokou vrstvu oleje na teplotu 190°C. (Při této teplotě zhnědne kostička starého pečiva asi za 30 vteřin.) Těstíčko promícháme a postupně v něm ze všech stran obalíme cuketová kolečka. Obalené cukety po obou stranách smažíme v rozpáleném oleji 45-60 vteřin. Poté je vyjmeme a papírovými utěrkami zbavíme přebytečného tuku. Cukety posypeme mořskou solí a udržujeme je teplé, než se nám dosmaží všechny zbývající.

  • 3

    Hotové cukety můžeme doplnit smaženými kolečky červené cibule, které můžeme též namočit v připraveném těstíčku. K pokrmu lze podávat různé omáčky k namáčení a bylinky.

Komentáře k receptu