Polévka hrachová s chlebem
Suroviny
- 100 g Petržel kořen
- 100 g Celer bulvový
- 150 g Hrách loupaný
- 100 g Mrkev kořen
- 2 krajíc Chléb konzumní
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 1 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 224 kcal
- Sacharidy 36 g
- Tuky 4 g
- Sodík 191 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 4.8 mg
- Draslík 198.6 mg
- Vláknina 6816.4 mg
- Vitamín A 6816.4 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 30.2 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nakrájenou cibuli a zeleninu podusíme na části másla, zalijeme do roviny vodou a dusíme. Jakmile bude zelenina měkká, rozmixujeme ji.
-
2
Ze zbylého másla a mouky uděláme tmavší jíšku, zalijeme ji mlékem a vodou a rozmícháme dohladka. Poté k jíšce přidáme prolisovanou zeleninu a povaříme cca 10 min.
-
3
Chléb nakrájený na kostičky osmahneme na sucho.
-
4
Po odstavení polévku dle chutí dosolíme, posypeme jemně nasekanou petrželovou natí a každou porci posypeme osmaženým chlebem.