Hovězí ragú
Suroviny
- 120 g Cibule
- 1500 g Hovězí kýta
- 60 g Slanina vepřová
- 30 g Máslo čerstvé
- 30 g Celer řapíkatý
- 30 g Paprika červená
- 200 g Pórek
- 2 g Oregano sušené
- 6 g Bazalka
- 80 g Mrkev kořen
- 6 g Petržel kudrnka
- 12 g Protlak rajčatový
- 36 ml Olej olivový
- 185 ml Víno červené
- 375 ml Hovězí vývar základní
- 185 ml Passata (drcená rajčata)
- 60 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Pepř cayenský
- 2 stroužek Česnek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 730 kcal
- Sacharidy 12 g
- Tuky 47 g
- Sodík 480 mg
- Bílkoviny 56 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 168.8 mg
- Draslík 1051.5 mg
- Vláknina 4500.1 mg
- Vitamín A 4500.1 mg
- Vitamín B6 1.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 14.3 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do masa uděláme hlubší zářezy a naplníme je kousky špeku.
-
2
Maso opečeme na rozpáleném oleji s máslem do zhnědnutí. Osolíme a opepříme.
-
3
Cibuli, mrkev, celer a pórek pokrájíme na drobné kousky a společně s česnekem a kayenským pepřem přidáme k masu. Vše necháme 10 minut smažit.
-
4
Poté přilijeme víno a za vysoké teploty necháme vyvařit. Pak přidáme rajčatový protlak a vývar a vaříme 30 minut.
-
5
K omáčce přidáme passatu, bazalku, oregano. Dochutíme solí a pepřem. Přiklopíme pokličkou a vaříme cca 60 minut do změknutí masa.
-
6
Uvařené maso vyjmeme z omáčky, necháme odležet 10 minut a až poté krájíme na jednotlivé porce.
-
7
Do hotové omáčky vmícháme smetanu a pokrájenou petržel.