Risotto nero
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 501 kcal
- Sacharidy 55 g
- Tuky 20 g
- Sodík 565 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 54 g
- Cholesterol 175.3 mg
- Draslík 380.9 mg
- Vláknina 3950 mg
- Vitamín A 3950 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.7 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 20.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Olihně pečlivě očistíme. Hlavy s chapadélky a vnitřnostmi vytáhneme ze zbytku těla. Odřízneme hlavy pod očima, tuto část vyhodíme. Chapadélka odložíme k pozdější úpravě. Maso pokrájíme na drobné kousky.
-
2
Vývar uvedeme do varu, na mírném plameni necháme vařit.
-
3
Cibulku osmažíme na rozpáleném másle, přidáme maso a necháme opékat. Poté přidáme česnek, rýži, osolíme, opepříme a dobře promícháme.
-
4
Víno společně s inkoustem z olihní či sépií vlijeme k rýži a vaříme do vyvaření tekutin. Poté přilijeme naběračku vývaru a opět vaříme (do vyvaření veškerého vývaru). Postup opakujeme až do jeho spotřebování.
-
5
Odkrojená chapadélka osmahneme na olivovém oleji, poté jimi ozdobíme hotové rizoto a ihned servírujeme.