Zapečené brambory s artyčoky
Suroviny
- 900 g Brambory
- 400 g Artyčoky
- 200 g Sýr Eidam cihla 45%
- 100 g Sýr Parmezán
- 150 g Zeleninová směs jarní - mražená
- 600 ml Mléko polotučné
- 1 kávová lžička Tymián sušený
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Cibule červená
- 2 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 640 kcal
- Sacharidy 56 g
- Tuky 32 g
- Sodík 1194 mg
- Bílkoviny 37 g
- Uhlovodany 45 g
- Cholesterol 88.5 mg
- Draslík 1429.9 mg
- Vláknina 27481.8 mg
- Vitamín A 27481.8 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 38.3 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 21.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory očistíme, omyjeme a nakrájíme na čtvrtky. Vložíme do hrnce, zalijeme vodou a vaříme 15 minut. Brambory scedíme a polovinu rozložíme na dno pekáčku.
-
2
Na pánvi rozpustíme máslo, přisypeme pokrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Restujeme asi 3 minuty. Posypeme moukou a restujeme další 2 minuty. Přilijeme mléko. Jakmile se začne vařit, přidáváme postupně srdíčka artyčoků, zeleninovou směs a polovinu sýrů. Okořeníme tymiánem, osolíme a opepříme. Mícháme asi 3 minuty. Vlijeme do pekáčku na první vrstvu brambor, rovnoměrně rozložíme a naklademe druhou vrstvu brambor. Vše zasypeme strouhanými sýry a dáme zapéct. Pečeme při vyšší teplotě 30 minut.
-
3
Podáváme jako samostatný chod.