Plzeňský guláš
Suroviny
- 600 g Cibule
- 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 500 g Párky jemné
- 100 g Vejce slepičí
- 25 g Sůl
- 200 g Tuk
- 1 g Pepř černý mletý
- 1 g Kmín celý
- 1 g Majoránka
- 10 g Česnek
- 750 g Hovězí maso přední
- 20 g Paprika mletá sladká
- 50 g Protlak rajčatový
- 150 ml Pivo světlé 10% 3,9% obj.
- 900 ml Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 515 kcal
- Sacharidy 12 g
- Tuky 40 g
- Sodík 1079 mg
- Bílkoviny 25 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 107.8 mg
- Draslík 404.2 mg
- Vláknina 3921.6 mg
- Vitamín A 3921.6 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.2 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hovězí maso opláchneme a nakrájíme na kostky cca po 25g.
-
2
Cibuli oloupeme a nadrobno nakrájíme, osmahneme na tuku dorůžova, vložíme maso a za stálého míchání je osmahneme. Malou dávku tuku ponecháme na opékání párků.
-
3
Potom k masu přidáme mletou papriku a krátce osmahneme. Přisolíme, přidáme rajčatový protlak, kmín a pepř, mírně podlijeme vodou a pod poklicí dusíme za občasného promíchání.
-
4
Když je maso částečně měkké, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme prosátou moukou, za stálého míchání ji mírně osmahneme a podlijeme teplou vodou. Přidáme utřený česnek, majoránku a pivo a za občasného promíchání zvolna dusíme téměř doměkka.
-
5
Měkké maso vyjmeme a omáčku na něj přecedíme.
-
6
Nakonec guláš přisolíme a krátce povaříme. Podáváme jej ozdobený párkem, opečeným na části tuku a s čtvrtkou natvrdo vařeného vejce.