Dýňové rizoto s chřestem
Suroviny
- 100 g Sýr Parmezán
- 250 g Dýně
- 250 g Rýže Arborio
- 200 ml Víno bílé
- 700 ml Vývar zeleninový
- 1 kávová lžička Máslo čerstvé
- 1 ks Cibule
- 12 ks Chřest zelený
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
- 3 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 554 kcal
- Sacharidy 71 g
- Tuky 18 g
- Sodík 1280 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 71 g
- Cholesterol 23.5 mg
- Draslík 549.1 mg
- Vláknina 6194.8 mg
- Vitamín A 6194.8 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 19.6 mg
- Vitamín E 2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ve velkém rozpáleném hrnci osmažíme na oleji pokrájenou cibulku doměkka, přisypeme rýži a za stálého míchání smažíme. Po 3 minutách přilijeme víno a necháme provařit. Přidáme dýni, oloupanou a nakrájenou na kostičky, a tymián. Promícháme a přilijeme dvě naběračky vývaru. Vývar přidáváme po naběračkách tak, aby se předchozí vstřebat. Za 15 minut přisypeme chřest nakrájený na malé kostičky.
-
2
Když je rýže měkká, sundáme hrnec z plotny, přimícháme máslo, sůl, pepř a strouhaný parmezán.