Studená polévka z červené řepy s cuketou a celerem
Suroviny
- 1 kávová lžička Kardamom
- 2 ks Cibule
- 2 ks Cuketa
- 1 ks Celer řapíkatý
- 1 ks Červená řepa
- 1 ks Citrony
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- 4 polévková lžíce Šalotka
- 4 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 136 kcal
- Sacharidy 22 g
- Tuky 4 g
- Sodík 206 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 22 g
- Cholesterol 98.1 mg
- Draslík 670.5 mg
- Vláknina 11864.6 mg
- Vitamín A 11864.6 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 33.7 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ve větším hrnci restujeme asi 5 minut na oleji půlku nakrájené cibule, oloupanou, na plátky pokrájenou cuketu, na kousky rozkrájený řapíkatý celer a nadrobno nasekanou šalotku, přidáme špetku soli.
-
2
Směs dokořeníme kardamomem, zalijeme litrem vody, poté vaříme asi 20 minut. Odstavíme, po vychladnutí odložíme do ledničky.
-
3
Před servírováním ještě přidáme do polévky citronovou šťávu, na plátky rozkrájenou uvařenou červenou řepu, sůl a pepř, vše zamícháme.
-
4
Nakonec polévku nalijeme do misek, dozdobíme na kostičky nakrájenými vejci uvařenými natvrdo, pokrájenou cibulí a nasekanou petrželkou.