Hovězí pečeně po cikánsku
Suroviny
- 250 g Cibule
- 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 150 g Okurky nakládané
- 150 g Rajčata
- 37.5 g Slanina vepřová
- 25 g Sůl
- 120 g Tuk
- 2 g Pepř černý mletý
- 750 g Hovězí maso zadní
- 300 g Paprikové lusky čerstvé
- 10 g Paprika mletá sladká
- 50 g Protlak rajčatový
- 700 ml Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 286 kcal
- Sacharidy 14 g
- Tuky 17 g
- Sodík 1243 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 57.5 mg
- Draslík 170.1 mg
- Vláknina 3054 mg
- Vitamín A 3054 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 32.5 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Maso opláchneme, nakrájíme na kusy, protkneme slaninou, osolíme a opepříme.
-
2
Cibuli nakrájíme na plátky, zpěníme na části tuku a v tomto základu krátce opečeme maso. Přidáme rajčatový protlak, maso podlijeme vodou a dusíme v troubě pod poklicí doměkka. Během pečení maso obracíme, přeléváme šťávou a doléváme vodu.
-
3
Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme ji prosátou moukou, zasmažíme, zalijeme vodou a dobře rozmícháme. Vaříme nejméně 20 minut a potom omáčku procedíme.
-
4
Očištěnou zeleninu a okurky nakrájíme na nudličky, osmahneme na zbylém tuku, přidáme mletou papriku, krátce osmahneme a zastříkneme trochou vody.
-
5
Směs krátce podusíme a vložíme do omáčky, dochutíme solí a krátce povaříme.