Solnohradské noky z piškotového těsta
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 284 kcal
- Sacharidy 51 g
- Tuky 5 g
- Sodík 56 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 27 g
- Cholesterol 172.2 mg
- Draslík 54.1 mg
- Vláknina 1890 mg
- Vitamín A 1890 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků.
-
2
Žloutky vyšleháme s 50g cukru krupice doběla.
-
3
Z bílků za postupného přidávání zbylého cukru vyšleháme pevný sníh. Lehce jej promícháme se žloutky a za postupného přisypávání prosáté mouky a promíchávání vařečkou připravíme piškotovou hmotu.
-
4
Mléko vlijeme do většího pekáče a uvedeme do varu. Vrstva mléka musí být nízká. Piškotovou hmotu vložíme do pekáče s mlékem, rozetřeme do stejnoměrné vrstvy a dáme do vyhřáté trouby upéci dorůžova. Navrchu bude hmota opečená a vespod vláčná.
-
5
Z upečené hmoty vykrajujeme pomocí lžíce malé noky, které posypeme moučkovým cukrem.
-
6
Ihned podáváme.