Chodské lívance
Suroviny
- 500 g Jablka
- 3.2 g Máslo čerstvé
- 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 30 g Cukr krupice
- 100 g Cukr krupice
- 10 g Droždí
- 1.5 kávová lžička Citronová šťáva
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Citronová kůra
- 1 špetka Skořice mletá
- 1 špetka Skořice mletá
- 5 dl Mléko polotučné
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 529 kcal
- Sacharidy 102 g
- Tuky 7 g
- Sodík 190 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 50 g
- Cholesterol 136.1 mg
- Draslík 240.6 mg
- Vláknina 9000.4 mg
- Vitamín A 9000.4 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.7 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V mléce rozmícháme žloutky a mouku, rozdrobíme do směsi droždí, přidáme špetku soli a dobře rozmícháme.
-
2
Těsto necháme vykynout a pak do něj lehce vmícháme z bílků ušlehaný sníh s trochou cukru.
-
3
Mezitím si připravíme jablkové pyré. Oloupeme jablka, zbavíme jadřinců a podusíme s cukrem (lžíci cukru necháme stranou). Přidáme špetku nastrouhané citronové kůry a citronovou šťávu. Dusíme dokud se nám přebytečná voda nevydusí.
-
4
Na rozehřátém lívanečníku na másle upečeme po obou stranách lívance.
-
5
Usmažené lívance hojně potřeme jablkovým pyré a posypeme zbylým cukrem smíchaným se skořicí.