Slepice zadělávaná na zázvoru a kari
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
- 30 g Máslo čerstvé
- 400 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 200 g Mrkev kořen
- 150 g Pórek
- 50 g Zázvor celý
- 100 g Petržel kořen
- 500 ml Mléko polotučné
- 125 ml Smetana 16% (pochoutková)
- 1 kávová lžička Kari koření
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 ks Cibule
- 2 ks Cibule
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Bobkový list
- 0.5 ks Feferony
- 3 ks Hřebíček
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1 špetka Pepř bílý
- 2 stroužek Česnek
- 1 l Voda pitná
- 2.5 dl Víno bílé
- 1 kg Slepice
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 17 polévková lžíce Smetana 12% (konzumní)
- 1 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Bazalka
- 1 polévková lžíce Libeček
- 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
- 2 polévková lžíce Olej z pšeničných klíčků
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 702 kcal
- Sacharidy 62 g
- Tuky 26 g
- Sodík 457 mg
- Bílkoviny 47 g
- Uhlovodany 13 g
- Cholesterol 239 mg
- Draslík 637.5 mg
- Vláknina 11159 mg
- Vitamín A 11159 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 32.3 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 26.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Bešamelová omáčka [2846]:
-
2
Máslo rozehřejeme, přidáme mouku, opražíme světlou jíšku, poté rozředíme chladným mlékem a přivedeme k varu. Do omáčky vložíme cibuli, do které jsme zapíchli hřebíček a bobkový list. Ochutíme solí, pepřem, přibližně 15 minut povaříme, poté cibuli vyjmeme.
-
3
Můžeme ještě dochutit, pro zjemnění přilijeme smetanu, na závěr ochutíme nastrouhaným muškátovým oříškem.
-
5
Slepičí bujón [28675]:
-
6
Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce. Cibuli vcelku očistíme od vrchní slupky, omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel i pórek omyjeme, pokrájíme na menší kousky, vše vložíme ke slepici, maso se zeleninou zalijeme litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme libeček, petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl.
-
7
Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, poté ihned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru. Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujón dochutíme solí a podáváme. Maso obereme z kostí, využijeme ho k přípravě slepice se zázvorem a kari.
-
9
Česnek oloupeme, nasekáme na drobno, polovinu feferonky nakrájíme na drobno. Do kastrolu vlijeme olej, vložíme na něj česnek a feferonku. Opečeme, ale dáváme pozor, aby nezhnědly. Zázvor strouháme na drobno, přidáme ho k opečenému česneku, vsypeme kari koření, zalijeme smetanou. Povaříme, následně odstavíme z plotny. Počkáme, dokud směs trochu nevychladne, nato přidáme rozmíchané žloutky, přilijeme bešamelovou omáčku, ještě promícháme a zahřejeme. Vzniklou omáčkou přelijeme na kousky nakrájenou vařenou slepici.