Křupavý koláč s chřestem a sýrem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 70 g Máslo čerstvé
  • 450 g Chřest zelený
  • 230 g Sýr kozí
  • 50 g Sýr Čedar
  • 600 g Brambory
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 2 špetka Sůl mořská
  • 2 špetka Pepř bílý
  • 4 plátek Těsto filo
  • 7.5 dl Voda pitná
  • 3 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
  • 3 polévková lžíce Kerblík
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 531 kcal
  • Sacharidy 29 g
  • Tuky 21 g
  • Sodík 717 mg
  • Bílkoviny 23 g
  • Uhlovodany 28 g
  • Cholesterol 84.9 mg
  • Draslík 936.8 mg
  • Vláknina 8659.8 mg
  • Vitamín A 8659.8 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 19.4 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 26.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Čerstvý zelený chřest oloupeme a odřežeme spodní tvrdé konce.

  • 2

    Brambory zalijeme 3/4 litrem vody, přidáme 1 lžičku soli a brambory budeme vařit jen 5 minut. Pak k bramborům přidáme pokrájený chřest a společně vaříme 4-5 minut. Zeleninu scedíme a vývar zachytíme. Kerblík omyjeme a drobně pokrájíme.

  • 3

    Kozí sýr rozdrobíme do mísy a vyšleháme ho s 3 lžícemi smetany, 2 špetkami soli a 2 špetkami bílého pepře dohladka. Přidáme k němu brambory s chřestem, kerblík a směs promícháme.

  • 4

    Na vál rozložíme 4 plátky těsta Filo, každý potřeme rozpuštěným máslem a poskládáme je na sebe. Na poslední vrstvu naneseme sýrovou náplň, volné okraje přehneme dovnitř a těsto zabalíme do závinu.

  • 5

    Závin položíme na plech s pečícím papírem spojením těsta vespod. Závin potřeme máslem, posypeme nastrouhaným tvrdým sýrem a dáme do předehřáté trouby na 200°C. Pečeme přibližně 20 minut dozlatova.

  • 6

    Závin necháme vychladnout, až pak ho nakrájíme a podáváme.

Komentáře k receptu