Odlehčené crème brûlée

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 140 g Créme fraiche
  • 200 ml Mléko polotučné
  • 125 ml Mléko zahuštěné neslazené
  • 1 ks Vanilkový lusk
  • 2 ks žloutek
  • 4 polévková lžíce Cukr třtinový
  • 1 polévková lžíce Mouka kukuřičná
  • 2 polévková lžíce Vanilkový pudink
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 262 kcal
  • Sacharidy 24 g
  • Tuky 17 g
  • Sodík 5 mg
  • Bílkoviny 5 g
  • Uhlovodany 18 g
  • Cholesterol 14.4 mg
  • Draslík 23.1 mg
  • Vláknina 19 mg
  • Vitamín A 19 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Dvě lžíce cukru smícháme s pudinkovým práškem a moukou se dvěma lžícemi mléka. Vypracujeme hladkou pastu. Do ní přidáme jeden po druhém žloutek.

  • 2

    Vanilkový lusk podélně rozkrojíme, vyjmeme semínka a přidáme je do zbylého mléka (spolu s prázdným luskem). Mléko přivedeme téměř k varu – po prvních bublinkách hned odstavíme. Necháme chvilku zchládnout a vmícháme do připravené pudinkové a žloutkové směsi. Lusk vyjmeme.

  • 3

    Znovu povaříme na mírném plameni – asi 15-20 minut za stálého míchání. Výsledný krém by měl mít konzistenci majonézy. Dejte si pozor, aby směs nedosáhla bodu varu, protože by se v ní mohly vytvořit hrudky. Pokud se vám přece jen hrudky vytvoří, pokuste se je co nejvíce rozšlehat metličkou a přepasírovat přes sítko.

  • 4

    Poté necháme 15-20 minut chladnout. Občas směs promíchneme. Vmícháme créme fraiche a poté směs rozdělíme do čtyř pekáčků na créme bruléé (125-150 ml). Poté každý pekáček přikryjeme potravinářskou fólií a necháme v lednici přes noc.

  • 5

    Před podáváním posypeme zbylým cukrem a necháme zkaramelizovat pomocí hořáčku na to určeného. Dáme ještě na 10 minut do lednice a pak podáváme.

Komentáře k receptu