Houstičky kaiserky
Suroviny
- 42 g Droždí
- 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 230 ml Mléko polotučné
- 150 ml Olej rostlinný
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 polévková lžíce Mák - semena
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 632 kcal
- Sacharidy 66 g
- Tuky 31 g
- Sodík 565 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 167.4 mg
- Draslík 260.3 mg
- Vláknina 7142 mg
- Vitamín A 7142 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 2.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mouku prosejeme do mísy, uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, přisypeme cukr, zalijeme několika lžícemi vlažného mléka, lehce poprášíme moukou a necháme vzejít kvásek.
-
2
Ve zbylém vlažném mléce rozšleháme vejce.
-
3
Když kvásek vykyne, vlijeme do mísy mléko s vejci, olej a vypracujeme hladké, nelepivé těsto. Těsto před kynutím poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a na teple necháme vykynout. Po zhruba 40 minutách těsto několikrát v míse obrátíme a ještě asi 30 minut necháme kynout.
-
4
Z vykynulého těsta vytvarujeme bochánky, asi 12 ks, položíme na plech vyložený pečicím papírem a necháme asi 15 minut dokynout.
-
5
Vykynuté bochánky potřeme rozšlehaným vejcem, jídelním nožem do nich uděláme křížem zářezy, posypeme mákem, necháme opět asi 10 minut kynout a v troubě předehřáté na 170 °C pečeme asi 20 minut dozlatova.