Koblížky s citrónem
Suroviny
- 255 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 100 g Cukr moučka
- 120 ml Smetana 16% (pochoutková)
- 2 kávová lžička Kypřící prášek do pečiva
- 1 kávová lžička Rum
- 1 kávová lžička Vanilkový cukr
- 1 ks Citrony
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 0.29 l Olej stolní
- 2 polévková lžíce Cukr moučka
- 1 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 199 kcal
- Sacharidy 10 g
- Tuky 17 g
- Sodík 8 mg
- Bílkoviny 2 g
- Uhlovodany 1 g
- Cholesterol 35.7 mg
- Draslík 15 mg
- Vláknina 1273.3 mg
- Vitamín A 1273.3 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.9 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do mísy prosejeme hladkou mouku s kypřícím práškem do pečiva a solí. Vajíčka rozklepneme, oddělíme žloutky a bílky. Z omytého a osušeného citrónu nastrouháme do misky kůru. Bílky si vyšleháme na sníh.
-
2
V druhé misce vymícháme žloutky s cukrem do pěny, přidáme k nim lahůdkovou zakysanou smetanu, olej, rum a nastrouhanou kůru z citrónu a šťávu z celého citrónu. Směs dobře smícháme a dáme ji k připravené mouce. Těsto dobře propracujeme a nakonec přimícháme našlehané bílky. Znovu vše propracujeme, těsto zakryjeme potravinářskou fólií a dáme ho odpočinout na 1 hodinu do chladničky.
-
3
Těsto dáme na pomoučený vál, zlehka ho vyválíme do výšky asi 3 cm. Formičkou o průměru 4-5 cm vykrojíme koblížky. Ve fritovacím hrnci rozpálíme olej podle návodu. Z koblížků před smažením metličkou odstraníme přebytečnou mouku. Smažíme z každé strany 3-4 minuty do zlatohněda, bez použití fritovacího koše.
-
4
Usmažené koblížky poklademe na chvilku na papírovou utěrku. Pak je dáme na servírovací mísu, posypeme práškovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem a podáváme.