Pomerančový pudink s mátou
Suroviny
- 150 g Máslo čerstvé
- 150 g Cukr třtinový
- 20 g Cukr vanilka
- 150 g Mouka pšeničná hrubá
- 70 g Máslo čerstvé
- 40 g Cukr třtinový
- 5 g Máta
- 50 ml Mléko polotučné
- 80 ml Sirup javorový
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vanilkový lusk
- 3 ks Vaječný bílek slepičí
- 5 ks Pomeranče
- 1 ks Pomeranče
- 2 l Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 683 kcal
- Sacharidy 87 g
- Tuky 35 g
- Sodík 64 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 68 g
- Cholesterol 229.9 mg
- Draslík 485 mg
- Vláknina 10800.1 mg
- Vitamín A 10800.1 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 106.7 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 41.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Při pokojové teplotě změklé máslo nakrájíme na kousky, dáme do vhodné nádoby, přisypeme cukr a rozklepneme vejce. Vložíme vyškrábaný vanilkový lusk a vše utřeme do hladké pěny. Přilijeme mléko, vsypeme mouku, vanilkový cukr a dobře promícháme.
-
2
Z bílků ušlehaný tuhý sníh spolu s pomerančovou kůrou a šťávou. (Kůru na jemném struhadle nastrouhanou ze čtyř pomerančů a z těch samých pomerančů vymačkanou šťávu). Zlehka vmícháme do žloutkové pěny.
-
3
Šest mlých zapékacích formiček důkladně vymažeme máslem, vysypeme cukrem, na dno dáme po dvě lžíce javorového sirupu. Na sirup rozdělíme připravený pudink, každou naplněnou formičku přikryjeme kouskem alobalu.
-
4
Do pekáče vlijeme 2 l vody, naskládáme formičky a vložíme do předehřáté trouby na 40 minut. Po uvaření vyklopíme pudink z formiček na mělké, teplé dezertní talířky. Každou porci ozdobíme lístky máty a tenkými kolečky pomeranče.