Sterilovaný salát z čerstvých hub a zeleniny
Suroviny
- 400 g Celer bulvový
- 400 g Cibule
- 400 g Květák
- 100 g Cukr krupice
- 400 g Mrkev sterilovaná
- 400 g Paprika červená
- 0.5 kávová lžička Nové koření celé
- 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 kávová lžička Hořčičné semínko
- 2 ks Bobkový list
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Kyselina citrónová
- 1 špetka Tymián čerstvý
- 2.5 dl Ocet kvasný lihový
- 7.5 dl Voda pitná
- 1 kg Hříbky čerstvé
- 1 polévková lžíce Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 109 kcal
- Sacharidy 23 g
- Tuky 1 g
- Sodík 329 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 23 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 767.5 mg
- Vláknina 8364.8 mg
- Vitamín A 8364.8 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 63.6 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Tvrdší hříbky očistíme, omyjeme, vložíme do kastrolu a zalijeme vodou. Ochutíme špetkou soli a cca 10 minut povaříme. Po vychladnutí scedíme.
-
2
Cibuli, celer a mrkev očistíme, opláchneme a pokrájíme na kolečka, květák rozebereme na růžičky. Vše vložíme do osolené vody, přisypeme kyselinu citronovou a uvaříme do poloměkka. Papriku očistíme, pokrájíme na nudličky a spaříme vroucí vodou. Všechnu zeleninu promícháme s houbami a na sítu necháme okapat.
-
3
Na nálev smícháme vodu s octem, solí a cukrem. Přidáme pepř, nové koření, tymián, hořčičné semínko, bobkový list a povaříme.
-
4
Směs hub a zeleniny rozdělíme do sklenic, zlehka namačkáme a zalijeme vychladlým nálevem. Odložíme a necháme stát do druhého dne. Poté sklenice zavíčkujeme, urovnáme na mřížku zavařovacího hrnce a při teplotě 90 °C sterilujeme po dobu 30 minut.
-
5
Po vyjmutí necháme vychladnout a uložíme v temné a studené místnosti.