Sladké bramborové lívance
Suroviny
- 500 g Brambory
- 250 g Džem meruňkový
- 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 250 g Smetana 33% (šlehačka)
- 20 g Cukr krupice
- 30 g Droždí
- 20 g Cukr vanilka
- 13 g Kypřicí prášek do pečiva
- 250 g Tvaroh měkký
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 l Voda pitná
- 3 dl Mléko polotučné
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 547 kcal
- Sacharidy 82 g
- Tuky 17 g
- Sodík 476 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 19 g
- Cholesterol 91.7 mg
- Draslík 706.1 mg
- Vláknina 7187 mg
- Vitamín A 7187 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.5 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mléko nalijeme do kastrůlku, trochu přihřejeme, rozdrobíme do něj droždí, přisypeme trochu cukru a kastrůlek odložíme na teplé místo, kde necháme vzejít kvásek.
-
2
Do hrnce nalijeme vodu, vložíme do ní brambory, vodu osolíme, přiklopíme poklici a brambory vaříme do měkka asi 20 minut. Potom je scedíme, necháme vychladnout, nakonec prolisujeme do misky, kam přisypeme mouku s kypřícím práškem, vanilkový cukr, rozklepneme celé vejce, přidáme cukr, vylijeme vykynutý kvásek a rukou vypracujeme husté, hladké těsto, které opět odložíme na teplé místo na 20 minut vykynout.
-
3
Fritovací hrnec nastavíme na střední teplotu, z těsta v oleji namočenou lžící vykrajujeme lívance, které pokládáme do rozpáleného oleje a smažíme je přibližně minutu. Hotové lívance vybíráme z fritovacího hrnce a hned pokládáme podle porcí na mělké talíře. Každý lívanec na talíři potřeme džemem a nastříkáme vyšlehanou šlehačkou, kterou jsme připravili ze smetany.