Smetanová miska s čokoládou
Suroviny
- 200 g Čokoláda 70% kakao
- 3 g Muškátový oříšek
- 150 ml Mléko plnotučné
- 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 1 kávová lžička Vanilkový lusk
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 polévková lžíce Cukr moučkový
- 4 polévková lžíce Jogurt bílý
- 2 polévková lžíce Koňak Armaňak
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 604 kcal
- Sacharidy 28 g
- Tuky 48 g
- Sodík 34 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 24 g
- Cholesterol 319.8 mg
- Draslík 48.6 mg
- Vláknina 5312 mg
- Vitamín A 5312 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.1 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 233.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Čokoládu, mléko a koňak vložíme do malého hrnce, za občasného míchání vše vaříme na mírném plameni asi 5 minut, dokud se čokoláda nerozpustí. Dbáme na to, aby směs neprošla varem. Poté dáme hrnec stranou.
-
2
V míse důkladně promícháme vejce, žloutky, vanilkovou esenci, smetanu a cukr. Přidáme ke směsi s čokoládou, rozmícháme dohladka.
-
3
Vzniklou směs rozdělíme do čtyř misek. Misky položíme do zapékací misky a zalijeme vroucí vodou tak, aby voda dosahovala do poloviny výšky misek. Pečeme asi 40 minut. Mističky s čokoládovou směsí vyjmeme, necháme 30 minut vychladit, poté je dáme na hodinu do chladničky. Nakonec je ozdobíme jogurtem a posypeme strouhaným muškátovým oříškem.