Novoroční čočkový salát s hovězím jazykem
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 850 kcal
- Sacharidy 102 g
- Tuky 31 g
- Sodík 912 mg
- Bílkoviny 46 g
- Uhlovodany 102 g
- Cholesterol 130.5 mg
- Draslík 1914.1 mg
- Vláknina 60472 mg
- Vitamín A 60472 mg
- Vitamín B6 1.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 120.4 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Čočku namočíme asi 12 hodin předem. Zcedíme, dáme do čisté vody, přidáme česnek, cibuli, bobkový list a pár kuliček pepře a uvaříme na mírném ohni doměkka. Hovězí jazyk dobře opereme, zalijeme studenou vodou, aby byl zcela ponořen a vaříme na mírném ohni, dokud není měkký (asi hodinu). Mezitím nakrájíme červenou cibuli na kolečka, posolíme a necháme pustit šťávu. Oloupeme grapefruit a rozdělíme ho na jednotlivé dílky. Omyjeme hroznové víno, kuličky rozpůlíme a zbavíme zrníček. Celerové stonky omyjeme, nakrájíme na kolečka, pár zelených konců necháme na ozdobení.
-
2
Ještě teplou uvařenou čočku zcedíme, dáme do mísy a zalijeme citronovou šťávou. Přidáme cibuli ve vlastní šťávě, hroznové víno, nakrájený celer a dílky grepu, důkladně promícháme. Hovězí jazyk ještě horký oloupeme, za studena by to už nešlo, a nakrájíme na slabé plátky, které vějířovitě poklademe na okraj servírovací mísy. Do středu navršíme čočkový salát, který až před podáváním zalijeme dresinkem. Na dresink smícháme v misce 4 lžíce citronové šťávy, sůl, pepř a po kapkách vmícháme olej. Ozdobíme celerovými listy.