Marcipánové muffiny s pistáciemi
Suroviny
- 200 g Mouka polohrubá
- 100 g Marcipán
- 100 g Pistácie
- 75 g Cukr krupice
- 60 g Máslo čerstvé
- 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 špetka Sůl
- 8 cl Mléko plnotučné
- 2 polévková lžíce Mouka polohrubá
- 3 polévková lžíce Citrónová šťáva
- 4 polévková lžíce Cukr krupice
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 727 kcal
- Sacharidy 85 g
- Tuky 38 g
- Sodík 121 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 84 g
- Cholesterol 216 mg
- Draslík 419.8 mg
- Vláknina 8946 mg
- Vitamín A 8946 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.4 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 153.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Formu na 12 ks muffin vytřeme rozpuštěným máslem a vysypeme polohrubou moukou.
-
2
Připravíme těsto: v rendlíku při nízké teplotě zahřejeme mléko, do něj rozdrobíme marcipán a za stálého míchání ho rozpustíme - mléko jen zahříváme, ale nevaříme!
-
3
V míse utřeme do pěny měkké máslo pokrájené na kousky s pískovým cukrem, vanilkovým cukrem a třemi žloutky. Poté k máslu přišleháme rozpuštěný marcipán.
-
4
Do druhé mísy prosejeme polohrubou mouku s kypřícím práškem do pečiva a špetkou soli. Přidáme mleté pistácie a celou směs přimícháme k vyšlehanému máslu. Bílky vyšleháme na tuhý sníh a zapracujeme je do těsta.
-
5
Formičky na muffiny naplníme do dvou třetin a vložíme péct do trouby, předem vyhřáté na 180°C. Muffiny pečeme do zlatova přibližně 25 minut. Připravíme citrónovou polevu: v misce vymícháme prosátý moučkový cukr s citrónovou šťávou do hladka.
-
6
Upečené muffiny necháme asi 3 minuty vychladnout, následně je vložíme do papírových košíčků, ozdobně je pokapeme citrónovou polevou a když poleva zatuhne, muffiny podáváme.