Rýže ochucená kurkumou s houbami a zeleninou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 2

Suroviny

  • 200 g Houby čerstvé
  • 100 g Rýže Basmati
  • 350 ml Voda pitná
  • 0.25 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Kurkuma
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Rajčata
  • 1 ks Česnek
  • 1 ks Chilli paprička
  • 1 ks Paprika oranžová
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 1 polévková lžíce Olej sezamový
  • 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 193 kcal
  • Sacharidy 33 g
  • Tuky 4 g
  • Sodík 324 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 33 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 772.4 mg
  • Vláknina 12605.5 mg
  • Vitamín A 12605.5 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 23.2 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Rýži Basmati dobře v misce promyjeme, v sítu ji nacháme odkapat, dáme ji do hrnce, zalijeme ji vodou, přidáme sůl a přivedeme rýži k varu. Pak hned snížíme teplotu na minimum a pod poklicí vaříme 12-15 minut do doby, až se voda vyvaří. Do rýže před koncem vaření přimícháme kurkumu, zakryjeme ji poklicí a necháme chvilku odstát.

  • 2

    Než se rýže uvaří, tak očištěnou cibuli nakrájíme nadrobno. Čerstvé lesní tvrdé houby a stroužek česneku očistíme, omyjeme a pokrájíme na tenké plátky. Masitou menší papriku a malou chilli papričku omyjeme, rozkrojíme, zbavíme semínek. Papriku pokrájíme na tenké proužky, chilli posekáme nadrobno. Omytá dvě račata rozkrojíme na poloviny, pak je nakrájíme na plátky. Petrželovou nať omyjeme a drobně pokrájíme.

  • 3

    V hluboké teflonové pánvi rozehřejeme olej, na něm zpěníme cibuli s česnekem, přimícháme pokrájené houby a společně smažíme do doby, až se z hub vypaří voda. Pak přidáme papriku, chilli a rajčata. Směs ochutíme solí, pepřem a pod poklicí krátce dusíme (přibližně 7-8 minut).

  • 4

    Uvařenou rýži a petrželku zlehka vmícháme do směsi s houbami a hned teplou podáváme.

Komentáře k receptu