Risotto s malými cuketkami a piniovými oříšky po italsku
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 458 kcal
- Sacharidy 26 g
- Tuky 35 g
- Sodík 1710 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 26 g
- Cholesterol 35.6 mg
- Draslík 584.1 mg
- Vláknina 7136.9 mg
- Vitamín A 7136.9 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 27.9 mg
- Vitamín E 2.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 29.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Lahůdkovou cibulku očistíme, bílou část podélně rozkrojíme a pokrájíme ji nadrobno.
-
2
V širším kastrólu na rozehřátém másle (85g) zpěníme cibulku, pak k ní přidáme rýži a za stálého míchání ji krátce osmažíme. Pak ní přilijeme 1/4 horkého zeleninového vývaru, jakmile se rýže začne vařit, snížíme teplotu a vaříme pomalu. Pokaždé, když se vývar vstřebá do rýže, přilijeme postupně 2/4 vývaru, pochvíli 3/4 vývaru a nakonec zbytek vývaru. Během vaření rýži často promícháme. Je uvařená přibližně za 15-20 minut, když vstřebá do sebe všechen vývar.
-
3
Mezitím si pokrájíme celkem malé cuketky (asi 8 kusů, které mají ještě květy, měří 10-12cm = 200g). Pokud máme takové kvetoucí cuketky, květy použijeme. Cuketky nakrájíme na malé kostičky a přibližně 7-10 minut před dovařením rýže je přimícháme k rýži. Pak přimícháme i piniové oříšky. Vše promícháme a když je rýže uvařená al dente, odstavíme kastról z plotny.
-
4
Do hotové rýže zamícháme máslo, aby byla krémová (i květy, pokud je máme). Rýži dochutíme solí, 1-2 špetkami chilli a bílým pepřem.
-
5
Risotto rozdělíme na talíře, posypeme ho nastrouhaným sýrem a hned servírujeme.