Křehký máslovo-mandlový koláč s jahodami
Suroviny
- 200 g Jahody zahradní
- 100 g Máslo čerstvé
- 215 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 100 g Cukr moučkový
- 50 g Cukr moučka
- 300 ml Mléko plnotučné
- 2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 1 ks Pomeranče
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vanilkový lusk
- 1 ks Vanilkový lusk
- 1 špetka Sůl mořská
- 1 špetka Sůl mořská
- 1 šálek Sedmikráska
- 1.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Mouka polohrubá
- 5 polévková lžíce Mandle mleté
- 4.5 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 438 kcal
- Sacharidy 47 g
- Tuky 24 g
- Sodík 70 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 26 g
- Cholesterol 254.6 mg
- Draslík 208.8 mg
- Vláknina 4969.6 mg
- Vitamín A 4969.6 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 28 mg
- Vitamín E 2.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 251.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do mísy prosejeme hladkou mouku s kypřícím práškem. Přidáme moučkový prosátý cukr, špetku soli, vyškrábaná semínka z jednoho vanilkového lusku a nastrouhanou kůru z omytého pomeranče. Sypkou směs dobře promícháme. Pak přidáme k mouce na kostičky pokrájené změklé máslo, 3 žloutky a 5 lžic mletých mandlí. Těsto důkladně propracujeme rukama, mělo by být hladké, vláčné a polotuhé. Vytvoříme z něj váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme na 30 minut odpočinout do chladničky.
-
2
Mezitím si předehřejeme troubu na 180°C. Kulatou koláčovou formu vytřeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Zahradní jahody omyjeme a necháme oschnout. Rozkvetlé sedmikrásky se stonkem opláchneme v sítu pod studenou vodou, vodu z nich setřepeme a na chvilku je dáme do sklenice. Pak z nich odstřihneme hlavičky se stonkem, maximálně do 2cm. Sedmikrásky a asi 1/3 jahod se zeleným okvětím odložíme na ozdobu.
-
3
Těsto rozválíme na kruh, větší v průměru asi o 2cm, než je dno formy. Těsto vložíme do formy, okraje těsta prsty přitlačíme k okraji formy a propícháme ho vidličkou, aby nám nevyfouklo. Překryjeme ho pečícím papírem a vložíme do předehřáté trouby. Koláč pečeme přibližně 10-13 minut dozlatova. Upečený koláč necháme vychladnout.
-
4
Připravíme si vanilkový krém: do kastrólku nalijeme 300ml mléka. Když je teplé, zamícháme do něj seškrábnutá zrníčka z jednoho vanilkového lusku. Pak mléko odstavíme z plotny. V míse vyšleháme žloutky s moučkovým cukrem a Maizenou dohladka. Mísu se žloutky "posadíme" do kastrólu s vroucí vodou. Postupně, nad parou, za stálého míchání, budeme ke žloutkům přilévat mléko, šleháme směs do zhoustnutí. Hotový krém necháme vychladnout.
-
5
Na vychladlý koláčový korpus vylejeme vychladlý krém a uhladíme ho. Povrch koláče ozdobíme pokrájenými jahodami a sedmikráskami. Střed koláče ozdobíme celými jahodami se zeleným okvětím a servírujeme. Dobrou chuť.