Jogurtový koláč s lesním ovocem a drobenkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 200 g Borůvky
  • 120 g Cukr třtinový
  • 300 g Jogurt bílý
  • 100 g Jahody lesní
  • 200 g Mouka celozrnná špaldová
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Vanilkový lusk
  • 2 špetka Kypřící prášek do pečiva
  • 2 polévková lžíce Kokos - mletý (Kopra)
  • 6 polévková lžíce Smetana zakysaná 11%
  • 0.5 polévková lžíce Máslo
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 238 kcal
  • Sacharidy 42 g
  • Tuky 6 g
  • Sodík 32 mg
  • Bílkoviny 5 g
  • Uhlovodany 22 g
  • Cholesterol 35.5 mg
  • Draslík 107 mg
  • Vláknina 3072.9 mg
  • Vitamín A 3072.9 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2.6 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Lesní ovoce - borůvky a jahody promyjeme v sítu pod tekoucí vodou a necháme je okapat.

  • 2

    Pak si připravíme drobenku: v míse nejdříve promícháme hrubou celozrnnou mouku s třinovým cukrem a máslem. Poté pomocí prstů směs promneme tak, že se vše spojí na jemnou drobenku. Koláčovou formu si vytřeme máslem (1/2 lžíce) a vysypeme hladkou celozrnnou moukou. Troubu si předehřejeme na 175°C.

  • 3

    Do mísy prosejeme hladkou celozrnnou mouku s kypřícím práškem do pečiva. Přidáme k ní bílý jogurt, zakysanou smetanu, jemný třtinový cukr, strouhaný kokos a vejce. Vanilkový lusk podélně rozřízneme ostrým nožem a všechna zrníčka seškrábneme do mouky. Směs na těsto důkladně promícháme a nalijeme do připravené koláčové formy. Povrch těsta posypeme lesním ovocem, posypeme ho drobenkou a dáme do středu trouby péct. Koláč pečeme dozlatova přibližně 35 minut . Upečený koláč poznáme podle toho, že má okraje mírně zlatohnědé, a když do těsta píchneme špejlí, zůstane čistá.

  • 4

    Upečený koláč necháme vychladnout, pak ho nakrájíme na porce a servírujeme.

Komentáře k receptu