Slovenská živáňská
Suroviny
- 300 g Slanina vepřová
- 500 g Vepřová plec
- 500 g Vepřová krkovice R.B.
- 2 kávová lžička Kmín drcený
- 3 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1.5 kávová lžička Olej chilli
- 1.5 kávová lžička Pepř 4 barev
- 1 kávová lžička Paprika pálivá mletá
- 8 ks Brambory
- 3 ks Cibule
- 3 ks Paprika zelená
- 3 ks Klobása - Čabajka
- 1 polévková lžíce Sůl
- 3 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1672 kcal
- Sacharidy 45 g
- Tuky 135 g
- Sodík 1628 mg
- Bílkoviny 70 g
- Uhlovodany 45 g
- Cholesterol 186.3 mg
- Draslík 1949.7 mg
- Vláknina 21841.3 mg
- Vitamín A 21841.3 mg
- Vitamín B6 1.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 90.2 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté vepřové maso osušíme a nakrájíme na plátky. Každý plátek osolíme, poypeme čerstvě pomletým pepřem, sladkou a pálivou paprikou a poskládáme je na sebe. Prorostou domácí slaninu a pikantní klobásu nakrájíme na plátky. Cibule očistíme a pokrájíme na plátky. Zelené masité papriky rozkrojíme, odstraníme jadřinec a nakrájíme ji na proužky asi 2cm široké. Oloupeme a omyjeme velké brambory, pokrájíme je na plátky silné 5-7mm.
-
2
Připravíme si 3 větší obdélníky silného alobalu. Všechny ingredience (kromě brambor) rozdělíme na 3 díly. Postupně (na každý obdélník alobalu) poskládáme těsně za sebou střídavě maso, slaninu, cibuli, klobásu, až spotřebujeme všechny inkredience. Poté po stranách poskládáme plátky brambor, které osolíme a posypeme kmínem (2 brambory na osobu).
-
3
Vše pokapeme olivovým olejem, chilli olejem a pečlivě váleček s masem zabalíme do alobalu. Zabalenou živáňskou grilujeme nad žhavým uhlím přibližně 60-75 minut.
-
4
Každou porci v alobalu položíme na talíř a každý strávník si alobal opatrně otevře vidličkou sám. Dobrou chuť.