Malinová bábovka
Suroviny
- 450 g Maliny
- 100 g Máslo čerstvé
- 300 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 7 g Droždí
- 55 g Cukr moučkový
- 225 g Cukr moučkový
- 60 ml Mléko plnotučné
- 300 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 600 ml Voda pitná
- 5 ml Tresť vanilková
- 45 ml Likér malinový
- 90 ml Naše bio - Extra džem malinový
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Mouka polohrubá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 459 kcal
- Sacharidy 59 g
- Tuky 22 g
- Sodík 60 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 36 g
- Cholesterol 72.5 mg
- Draslík 94.7 mg
- Vláknina 7796.8 mg
- Vitamín A 7796.8 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 11.8 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 51.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Bábovkovou formu vytřeme máslem a vysypeme moukou. Do mísy prosejeme hladkou mouku a moučkový cukr, vše promícháme a do mouky uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme kvasnice, přidáme k nim 1 lžičku cukru a přilijeme 60ml vlažného mléka. Kvásek necháme zkynout. Pak k mouce přidáme vejce, vanilkový extrakt, špetku soli, smetanu a směs promícháme. Poté přidáme vlahé, rozpuštěné máslo a těsto důkladně propracujeme a dáme ho do vymazané formy, poté ho necháme v teple asi 1 hodinu kynout. Omyjeme a osušíme čerstvé maliny, které odložíme.
-
2
Troubu si předehřejeme na 200°C. Bábovkovou formu s vykynutým těstem dáme na plech a vložíme ji do trouby. Teplotu snížíme na 180°C. Bábovku pečeme přibližně dozlatova 25-35 minut.
-
3
Připravíme si malinový sirup: do rendlíku nalijeme vodu, přidáme cukr a malinový džem. Promícháme a vše vaříme jen 3 minuty, aby se džem s cukrem rozpustil. Sirup přecedíme přez jemné síto do druhé nádoby a když je vychladlý, zamícháme do něj malinový likér.
-
4
Vychladlou bábovku polejeme sirupem. Každou porci bábovky podáváme s kopečkem čerstvých malin. Dobrou chuť.