Nepečený dezert s jahodami od Julie Child
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1110 kcal
- Sacharidy 65 g
- Tuky 90 g
- Sodík 15 mg
- Bílkoviny 24 g
- Uhlovodany 38 g
- Cholesterol 351.2 mg
- Draslík 574.6 mg
- Vláknina 16200 mg
- Vitamín A 16200 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 42.5 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěné, omyté jahody osušíme a přes síto je prolisujeme do mísy. Jahodové pyré odložíme do lednice zchladnout.
-
2
V míse vyšleháme žloutky s cukrem do pěny. V hlubším hrnci nebo hlubší pánvi přivedeme vodu téměř do varu. Do vody posadíme mísu se žloutkovou pěnou a šleháme tak dlouho, až začne houstnout a bude hodně horká (na dotek). Poté mísu vložíme do nádoby se studenou vodou a šleháme směs tak dlouho, až znovu vychladne. Ze smetany vyšleháme tuhou šlehačku. V polovině šlehání přidáme do šlehačky 1.5 lžíce moučkového cukru.
-
3
Dno dortové formy vyložíme pečlivě pečícím papírem. Formu nevymazáváme. Boky obložíme na výšku dlouhými cukrářskými piškoty a vyložíme jimi i dno. Do žloutkové směsi přimícháme jahodové pyré, poté zlehka zapracujeme šlehačku. Vzniklý krém si rozdělíme na 2 díly. 1/2 krému naplníme střed formy, ten zakryjeme piškotami, na ně naneseme 2/2 krému, který uhladíme. Povrch ozdobně pokryjeme plátky mandlí a půlkami vlašských ořechů.
-
4
Dezert dáme do lednice ztuhnout, až pak jej servírujeme.