Báječný piškotový dort s jahodami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 280 g Mandle
  • 220 g Máslo čerstvé
  • 220 g Cukr moučkový
  • 250 g Piškoty cukrářské
  • 450 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 200 ml Voda pitná
  • 85 ml Rum
  • 100 ml Rum
  • 0.5 kávová lžička Likér mandlový - Amaretto
  • 1.1 kg Jahody zahradní
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 990 kcal
  • Sacharidy 71 g
  • Tuky 60 g
  • Sodík 129 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 66 g
  • Cholesterol 107.7 mg
  • Draslík 480.3 mg
  • Vláknina 14665 mg
  • Vitamín A 14665 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 80.9 mg
  • Vitamín E 9.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 32.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Loupané mandle pomeleme. Očištěné a omyté čerstvé jahody necháme okapat, pak je poklademe na čistou utěrku, aby oschly.

  • 2

    Připravíme krém: v míse vyšleháme měkké pokrájené máslo s moučkovým cukrem do pěny. Přimícháme rum a mandlový likér. Směs stále šleháme, až bude znovu nadýchaná. Smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku. Do krému zapracujeme pomleté mandle a nakonec tuhou šlehačku.

  • 3

    Do hlubší misky nalejeme 200ml vody a 85ml rumu. Rozmícháme a do této "rumové vody" budeme namáčet dlouhé cukrářské piškoty, kterými vyložíme dno i boky dortové formy - k bokům formy budeme pokládat piškoty na výšku. Připravený krém si rozdělíme na 3 díly. Jahody rozdělíme na 2 díly. 1 díl jahod necháme v celku, ty si necháme až nakonec - budeme jimi zdobit povrch dortu. Druhý díl jahod pokrájíme na poloviny, nebo silnější plátky a znovu je rozdělíme na 2 díly. Piškoty na dně formy pokryjeme jednou vrstvou krému, na něj poklademe plátky jahod, které zakryjeme piškotami. Tento postup opakujeme. Když jsme nanesli poslední, třetí vrstvu krému, kterou jsme pokryli piškoty, dáme dort do lednice asi na 2 hodiny ztuhnout.

  • 4

    Dort před servírováním ozdobíme jahodami, opatrně uvolníme a odstraníme kovovou formu - bok. Místo formy piškoty ozdobně stáhneme stuhou (dort bude krásně držet) a podáváme.

Komentáře k receptu