Koláčky s rebarborou a crème fraîche pro zamilované
Suroviny
- 70 g Máslo čerstvé
- 170 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 250 g Créme fraiche
- 160 g Reveň (Rebarbora)
- 200 g Cukr moučkový
- 40 g Maizena - kukuřičný škrob
- 0.25 kávová lžička Kardamom
- 1 kávová lžička Cukr vanilka
- 1 kávová lžička Cukr skořicový
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Kardamom
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Voda pitná
- 4 polévková lžíce Fazole bílé
- 1 polévková lžíce Cukr moučka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 961 kcal
- Sacharidy 104 g
- Tuky 54 g
- Sodík 134 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 73 g
- Cholesterol 488.7 mg
- Draslík 399.2 mg
- Vláknina 7689 mg
- Vitamín A 7689 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.2 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 28.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme si křehké těsto: v míse utřeme máslo se žloutky do pěny. Pak postupně přimícháme špetku voňavého koření kardamom, špetku soli, hladkou mouku smíchanou s Maizenou a 2-3 lžíce vody. V míse vše dobře promícháme, pak těsto dobře propracujeme rukama na pomoučeném vále. Vytvarujeme z něj váleček, který zabalíme do potravinářské fólie a dáme těsto na 45-60 minut do chladničky.
-
2
Troubu si předehřejeme na 180°C. Malé koláčkové formičky (přibližně o průměru 10-12cm) si vymažeme máslem, středy pečícím papírem a pak je vyložíme těstem. Každý střed těsta zatížíme fazolemi, aby se při pečení nevydouvaly. Formičky s těstem poklademe na plech, pečeme 13-15 minut.
-
3
Náplň do koláčků: omyté stvoly rebarbory oloupeme, nakrájíme na malé kostičky prosypeme je skořicovým cukrem, kardamomem a odložíme ji do misky. V druhé míse si vyšleháme vejce s moučkovým cukrem do pěny, do ní zlehka zamícháme "Crème fraîche" (krém freš) a pokrájenou rebarboru.
-
4
Z horkých rozpečených koláčků opatrně odstraníme fazole, naplníme je rebarborovým krémem a dáme do trouby dopéct. Pečeme 18-20 minut dozlatova.
-
5
Vychladlé koláčky posypeme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem (z pravé vanilky) a podáváme.
-
6
Dobrou chuť.